De Staat van Cultuur 3: Cultuurindex Nederland 2005-2015

De Staat van Cultuur 3: Cultuurindex Nederland 2005-2015

Schoolchildren play chase in a playground in Amsterdam

De cultuursector heeft de weg omhoog teruggevonden. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Cultuurindex Nederland, die nu is bijgewerkt met cijfers over 2015. Na de sterke daling in 2013 nemen de inkomsten en het culturele aanbod weer toe. De belangstelling voor cultuur blijft op peil, terwijl de concurrentiekracht van de sector onverminderd doorgroeit. Gemiddeld komt de index in 2015 twee punten hoger uit dan in 2013, en bereikt deze met een waarde van 106,4 het hoogste niveau tot nu toe.

Deze cijfers vertellen echter maar de helft van het verhaal. Tegelijkertijd met de nieuwe cijfers presenteert de Boekmanstichting daarom De Staat van Cultuur 3, waarin ontwikkelingen nader geduid worden en wordt ingegaan op actuele vragen en onderwerpen in de cultuursector. Wat betekent streamen bijvoorbeeld voor de manier waarop we muziek tot ons nemen? Waarom blijkt de culturele arbeidspositie zo zwak terwijl de geldstromen in deze sector stegen? Waarom is er steeds meer belangstelling voor ‘blockbustertentoonstellingen’ en ‘megabioscopen’? Hoe geven bibliotheken vorm aan de nieuwe maatschappelijke functies die in 2015 zijn vastgelegd? En welk genre heeft de exportwaarde van Nederlandse muziek met bijna 400 procent laten stijgen?

Download direct de nieuwe cijfers en de analyse daarvan. Of bekijk op deze website de grote hoeveelheid aanvullende informatie die bij afzonderlijke indicatoren, kernindicatoren en pijlers in de index is verzameld of kom direct weten hoe de sectoren beeldende kunst, podiumkunsten, erfgoed, letteren, film ervoor staan.

Zelf data vergelijken en combineren, voor gebruik in eigen onderzoek? Stel een eigen cultuurindex samen met de interactieve tool, of download alle cijfers in een Excel-bestand:

BestandCultuurindex Nederland 2017

Over de Boekmanstichting en de Cultuurindex Nederland

De Boekmanstichting is het onafhankelijke kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid in Nederland. Zij verzamelt, analyseert en verspreidt data en informatie over de cultuursector en stimuleert en faciliteert het gefundeerde cultuurdebat. Eén van de instrumenten daarvoor is de Cultuurindex Nederland: een unieke, nationale reflectie op de staat van cultuur op basis van meer dan 80 indicatoren. In de index is een omvangrijk palet aan cultuurstatistieken verzameld, gegroepeerd, en geïndexeerd over de periode 2005-2015. Daarmee maakt de cultuurindex in één oogopslag inzichtelijk hoe het is gesteld met de vitaliteit van cultuur in Nederland.

Benieuwd naar de Cultuurindex Nederland? Voor beleidsmakers, wetenschappers, studenten, journalisten, professionals en alle andere belangstellenden in de cultuursector, is De Staat van Cultuur 3 gratis te downloaden:

PDF iconDe Staat van Cultuur 3, Cultuurindex Nederland 2005-2015

 

De Staat van Cultuur 3 cover_klein2

 

Bron beeld  bovenaan deze pagina:

 

Katrin Korffman, Homo Ludens 22