Thuis film kijken blijkt populair, zowel betaald als illegaal

dinsdag, 7 februari 2017

Iets meer dan de helft van de Nederlanders van 16 jaar en ouder betaalt voor het thuis kijken van films. Bijna een derde van hen kijkt ook illegaal naar films. Dit blijkt uit recent onderzoek van Stichting Filmonderzoek naar het thuiskijkgedrag van Nederlanders.

De thuismarkt is al enige jaren aan sterke veranderingen onderhevig. Zo is de verkoop van dvd’s en blu-rays steeds meer onder druk komen te staan, zijn het aanbod en de omzet van video on demand toegenomen en heeft illegaal film kijken een hoge vlucht genomen. Dit was aanleiding voor Stichting Filmonderzoek om te onderzoeken hoe Nederlanders thuis films en series kijken, zowel betaald als illegaal.

In het onderzoek komt onder meer naar voren dat 22% van de Nederlanders gebruikmaakt van illegale diensten (streamen en downloaden) om films te kijken, 16% van de Nederlanders doet dat voor series. Daarnaast bestaat er een grote overlap tussen het gebruik van betaalde diensten en het gebruik van illegale diensten. De meerderheid doet beide.

Bron: Cultuurnieuws, Stichting Filmonderzoek