Symposium Kaalslag of Cultuuromslag?

donderdag, 25 juni 2015

Op 22 juni organiseerde de Boekmanstichting i.s.m. het Prins Bernhard Cultuurfonds het symposium Kaalslag of Cultuuromslag? Feiten, cijfers en kansen in de cultuursector 2015. Bekijk hier de presentaties en de verschillende reacties in de media. 

Presentaties

- Het rendement van de kunst - presentatie Coen Teulings (University of Camebridge / Universiteit van Amsterdam)
- Financiering van de cultuursector 2005-2015 - presentatie Bastiaan Vinkenburg (Berenschot)
- Stand van zaken cultuureducatie en amateurkunst -presentatie Marlies Tal (LKCA)
- Wat zegt de Cultuurindex Nederland over de werkgelegenheid en vrijwilligers in de podiumkunsten? - presentatie Dimitri Lahaut (Cultuurindex)

Het symposium in de media

‘Rol private cultuurfondsen wordt onderschat’
Claudia Kammer
NRC Handelsblad 23-6-2015
Private fondsen dragen veel geld bij aan cultuur, zegt Ryclef Rienstra, directeur van de VandenEnde Foundation. Interview met Rienstra, één van de sprekers op het symposium Kaalslag of cultuuromslag waarop veel aandacht werd besteed aan de rol van private cultuurfondsen. 

'De grootste klap komt nog' : subsidie onderzoek Berenschot
Joris Zwetsloot
de Volkskrant 23-6-2015
De kunst- en cultuursector moet de zwaarste bezuinigingsklap nog krijgen, want ook de gemeenten zetten het mes in het cultuurbudget. Dat blijkt uit onderzoek van Berenschot dat op verzoek van de Boekmanstichting werd verricht en waarvan de resultaten tijdens het symposium 'Kaalslag of cultuuromslag over de effecten van de bezuinigingen op cultuur' op 22 juni 2015 werden gepresenteerd. Tijdens het symposium, georganiseerd door de Boekmanstichting en het Prins Bernhard Cultuurfonds, kwam ook naar voren in de presentatie van Dimitri Lahaut, coördinator Cultuurindex Nederland, dat vrijwilligers deels vast personeel van instellingen vervangen.

Kunstsector blij met cultuurplannen ondanks bezuinigingen
In Nieuwsuur 22 juni 2015

Negativisme cultuurbeleid Rutte I niet gecorrigeerd door Rutte II
Blog George Knight 22-6-2015

Werk vrijwilligers steeds belangrijker voor culturele sector
Sandra Kooke
Trouw 20-6-2015
Bij veel festivals, theaters, bibliotheken, filmhuizen en musea springen vrijwilligers bij nu er door crisis en bezuinigingen mensen ontslagen worden. Dat concludeert de Boekmanstichting uit onderzoek dat 22 juni 2015 gepresenteerd wordt tijdens het symposium Kaalslag of cultuuromslag over de effecten van de bezuinigingen op cultuur, van de Boekmanstichting en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Zo blijkt dat in 2013 in musea 64 procent meer vrijwilligers werkten dan in 2005, in instellingen voor podiumkunsten is die stijging 59 procent. Interview met Dimitri Lahaut, coördinator Cultuurindex.

Cultuusector ervaart zowel kaalslag als cultuuromslag
Jacqueline de Kuijper
Dans Magazine 29-06-2015
Met presentaties over (privaat financieel) draagvlak voor cultuur, toegang tot cultuureducatie en amateurkunst, werkgelegenheid in de (podium)kunstensector, en persoonlijke verhalen van kunstenaars biedt het symposium een vol en prikkelend programma.