Smartphone het meest gebruikte apparaat om te internetten

Tookapic Pixabay Televisie afstandsbediening
vrijdag, 3 maart 2017

In 2016 was de smartphone voor het eerst het meest gebruikte apparaat om te internetten, zo blijkt uit de Media Standaard Survey. Over deze enquête brengen verschillende mediabereiksonderzoekers, namelijk NLO (radio), NOM (print en digitaal lezen), SKO (televisie en online video) en VINEX (internet), gezamenlijk een rapportage uit. De onderzoeksresultaten laten, net als vorig jaar, een trend van digitalisering zien.

Online met smartphones

Vrijwel iedereen in Nederland (93%) maakt gebruik van internet en in 2014-2016 maakten 65 plussers en laag opgeleiden daarin een inhaalslag, aldus de Media Standaard Survey. Verder blijkt dat in drie jaar tijd de smartphone aan populariteit wint, en in 2016 het meest gebruikte apparaat om te internetten was.

In 2014 was naar schatting 57% van de Nederlanders van 13 jaar en ouder middels een mobiele telefoon online; in 2016 is dit al driekwart. Cultuur en media zijn via de smartphone eenvoudig toegankelijk; 29% van de ondervraagden geeft dan ook aan via de smartphone wel eens een dagblad te hebben gelezen.

Televisie kijken en radio luisteren

In het onderzoek valt verder op dat maar liefst een derde van de televisiekijkers (32,1%) wel eens bij vrienden of familie een programma kijkt. Heel soms kijkt men bovendien op het werk televisie (3,9% van de ondervraagden geeft aan dit wel eens te doen), of vanuit een vakantiehuis (4,2% geeft aan dit wel eens te doen).

Niet onverwacht is wat betreft het luisteren naar de radio, de autoradio het meest populaire medium. Van degenen die wel eens naar de radio luisteren, blijkt driekwart dat (onder andere) middels de autoradio te doen. De stereo-installatie is het tweede meest populaire medium voor radio luisteren. Opmerkelijk is dat verder ongeveer een kwart (27,4%) aangeeft wel eens via het televisietoestel naar de radio te luisteren.

NLO, NOM, SKO, Vinex - Media Standaard Survey 2016 rapportage

Figuur 1. Media Standaard Survey 2016 rapportage. Klik om de figuur te vergroten.

 

Bronnen:

Beeld: Pixabay / tookapic