NVPI: Nederlandse muziekomzet in 2015 met 12,5% gestegen

groei vooral in streaming
woensdag, 13 april 2016

De omzet van de Nederlandse muziekindustrie is in 2015 met 12,5% gestegen. Dat bericht de NVPI, de brancheorganisatie voor de entertainmentindustrie. Opmerkelijk is dat de groei vooral in streaming zit. Verder is voor het eerst in lange tijd de fysieke omzet niet gedaald. De totale omzet van de Nederlandse muziekindustrie steeg naar 136,9 miljoen euro.

Streaming was in 2015 goed voor de grootste omzetgroei van 44,3 miljoen in 2014 naar 61,3 in 2015 en tekende zo voor 44,8% van de totale markt. Samen met downloads zorgde digitaal voor 52,7% van de markt. De verkoop van fysiek product had met 47,3% nog altijd een belangrijk aandeel.

omzetaandeel per distributiekanaal muziek

De totale digitale markt realiseerde een omzet van 72,2 miljoen. Streaming was daarin goed voor 61,3 miljoen en downloads voor 10,7 miljoen. Dat betekent dat streaming voor een aandeel van 85% van de digitale markt tekende.

De stijgende vinylmarkt zorgt voor een groei in de fysieke markt van 63,2 miljoen naar 64,7 miljoen, oftewel een stijging van 2,3%. Vinyl maakte in 2015 14% uit van de fysieke markt.

omzet muziek per distributiekanaal

NVPI Audio rekent erop dat de stijging van 2015 doorzet. Paul Solleveld van NVPI meent dat de weg omhoog nu echt ingeslagen is, nu de consument de streamingdiensten heeft omarmd. "We moeten 25 jaar terug om een dergelijke stijging van de muziekmarkt in een jaar te zien. Echter, de relatief lage vergoeding voor muziekgebruik op populaire user uploaded platforms (als Facebook en YouTube), brengt een marktverstoring teweeg die ten koste gaat van duurzame omzetgroei van artiesten en hun labels."

Deze zogenaamde "value gap" tussen de waarde van de vele muziekstreams en de daadwerkelijke inkomsten voor artiesten/producenten was ook een belangrijk thema in het eveneens vandaag gepresenteerde Global Music Report. Het rapport van de IFPI meldde een wereldwijde omzetstijging van 3,2% (in tegenstelling tot de Nederlandse marktcijfers is dit inclusief rechteninkomsten en synchronisatierecht). Internationaal heeft de digitale omzet ook de fysieke omzet ingehaald en ook daar heeft streaming een groot aandeel in.

Bron: Entertainment business / NVPI 

Foto: Flickr / Eric de Redelijkheid