Nederlandse dancemuziek is booming internationaal

Nederlandse dancemuziek is booming internationaal
maandag, 18 januari 2016

De exportwaarde van muziek van Nederlandse artiesten stijgt al jaren achtereen. Opbrengsten uit rechten, opnamen en optredens nemen sinds 2005 in hoog tempo toe, waardoor de exportwaarde van Nederlandse muziek in 2005-2013 een steeds groter aandeel heeft in de totale exportwaarde van Nederland. Recente onderzoeksresultaten over 2014 wijzen uit dat deze stijging doorzet.

Exportwaarde Nederlandse Muziek

Vooral dance populair 

Het onderzoek, uitgevoerd door Perfect & More in opdracht van Buma Cultuur, wijst uit dat het succes vooral te danken is aan Nederlandse dj’s. De dance muziek van deze artiesten zijn bijzonder populair in het buitenland. Van de top 50 Nederlandse artiesten met meeste optredens in het buitenland in 2014, produceren 43 dance muziek. De overige zeven artiesten produceren onder meer klassieke, rock-, pop- en jazzmuziek.  Dj’s zijn de nieuwe sterren. De Nederlandse artiesten staan daarbij in bijzonder hoog aanzien, mede dankzij de steun van ‘vlagdragers’: de dj’s zelf, hun bedrijven, organisaties zoals Buma Cultuur (initiatiefnemer Amsterdam Dance Event) en andere bedrijven die actief zijn in de dance scene (bijvoorbeeld Soundcloud) (Kroeske, 2016, p. 13)

Top 5 landen

Kijken we naar de landen waar artiesten optreden, dan ontstaat de volgende top-5 landen met meeste optredens in 2014 van Nederlanders:

1. Verenigde Staten: 1582
2. Duitsland: 379
3. Spanje: 365
4. Groot-Brittannië: 352
5. Canada: 261

Optredens belangrijk voor bekendheid 

Optredens over de grens kunnen de basis leggen voor internationaal succes; daarmee verwerft een artiest bekendheid, wat weer een stimulans is voor de inkomsten. De optredens vereisen een enorme investering, die op termijn misschien terugverdiend kan worden, maar zeker niet direct. Niettemin werpt het succes van dj’s uit Nederland haar vruchten af in de muziekmarkt, de talentontwikkeling in de sector, en het live-circuit. Het onderzoeksrapport van Perfect & More constateert bovendien dat nieuwe Nederlandse talenten in dit genre onder andere via sociale media en dankzij support van gevestigde namen erin slagen ook een groot, internationaal publiek te bereiken (Kroeske, 2016).

Grotere bijdrage aan de economie 

Uit de Cultuurindex Nederland blijkt dat de muzieksector mede dankzij het succes van dance een steeds grotere bijdrage levert aan de Nederlandse economie; de exportwaarde van muziek heeft in 2013 een drie keer zo groot aandeel in de totale export dan in 2005.

Foto: Flickr / Montecruz Foto