Bioscoopbezoek 2014 gelijk aan 2013

dinsdag, 6 januari 2015

De Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF) heeft vandaag op de nieuwjaarsbijeenkomst in Pathé Tuschinski de cijfers over 2014 bekendgemaakt. Met 30,8 miljoen bezoekers en een recette van 250 miljoen euro, noteert de branche ruwweg dezelfde resultaten als in 2013.

De jaarcijfers leken aanvankelijk tegen te gaan vallen, onder meer doordat het WK Voetbal afgelopen zomer veel potentiële bioscoopbezoekers uit de filmzalen weerde, zo meldde Hajo Binsbergen, vice-voorzitter van de NVF. In het najaar is een inhaalslag gemaakt, die goeddeels is toe te schrijven aan het laatste deel in de The Hobbit-trilogie en aan de tweede Gooische Vrouwen-film. Die laatste (met een recette van 10,1 miljoen euro in de laatste maand van het jaar) was de enige film in de Nederlandse bioscopen die in 2014 meer dan een miljoen bezoekers trok.

De bezettingsgraad van de Nederlandse bioscopen is gedaald. Dit vanwege veel nieuwe filmcomplexen en een daarmee gestegen aantal stoelen (4500 meer dan in 2013), terwijl het aantal bezoekers hetzelfde bleef. Driekwart van de filmbezoekers gaat tussen de één en de vier keer per jaar naar de bioscoop.

De Nederlandse film heeft wat betreft bezoekersaantallen met 6,4 miljoen bezoekers een marktaandeel van 21 procent. Waarbij Gooische Vrouwen (met ruim 20 procent van de totale Nederlandse filmrecette) de grootaandeelhouder van het Nederlandse marktsegment was.

Bron: Entertainment Business