Bijdragen Rijksoverheid aan cultuur vooral naar Randstad

vrijdag, 3 juni 2016

Bijdragen van de Rijksoverheid aan cultuur zijn in de nabije toekomst waarschijnlijk geografisch niet goed verspreid. Het geld dat het rijk aan kunst en cultuur besteedt, komt vooral in de Randstad terecht, ondanks protest vanuit de provincies buiten de Randstad. Veel mogelijkheden om hier snel verandering in te brengen, zijn er volgens minister Bussemaker niet. Dat bleek tijdens een debat met de Kamercommissie voor cultuur over het advies van de Raad voor Cultuur over de verdeling van subsidies in de cultuurnotaperiode 2017-2020, volgens Omroep Brabant.

Grote Brabantse bedrijven - ASML werd met name genoemd - zien in die onevenwichtige spreiding een probleem. Buitenlands talent dat zij naar de provincie proberen te trekken, aarzelt omdat de culturele voorzieningen in de Randstad uitdagender zijn.

Alle fracties maakten opmerkingen over de onevenwichtige verdeling van rijksgeld over het land. Minister Bussemaker benadrukte dat theatergezelschappen uit de Randstad ook in andere provincies optreden. Ook ziet zij beter openbaar vervoer als een oplossing. 

Bron: Cultuurnieuws

Foto: Flickr / Tatinauk