Nieuws per maand

Vraag en aanbod nemen toe in schouwburgen en concertzalen

Toneelvoorstelling (Unsplash/Wei-Cheng Wu)

(Artikel bewerkt op 7 juni 2018)

Voor liefhebbers van de podiumkunsten was 2017 een goed jaar: in de 147 schouwburgen en concertzalen die zijn aangesloten bij de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) steeg het aantal voorstellingen, het bezoek en het aantal personeelsleden. Dat blijkt uit de jaarcijfers die gisteren werden gepresenteerd in de infographic Podia 2017. [1]

Nederlandse en internationale muziekindustrie in de plus in 2017

De belangrijkste trends in de muziekindustrie in één beeld: de populariteit van vinyl en streaming neemt toe (Bron beeld: Pixabay/StockSnap)

Nadat de omzet van de Nederlandse muziekindustrie jarenlang op rij daalde, lijkt het tij definitief gekeerd. Na omzetstijgingen van 12,5 procent in 2015 en 13,1 procent in 2016, steeg de omzet in 2017 opnieuw hard, zo blijkt uit de jaarcijfers die branchevereniging NVPI gisteren publiceerde. Een nadere blik op de cijfers laat bovendien zien dat de dominantie van streaming verder is toegenomen.

Filmfestivalfeiten 2017: overeenkomsten en verschillen in het aanbod

Filmfestivals (Bron beeld: Pixabay/geralt)

Met popcorn in de buurt, het licht gedimd, onderuitgezakt in het rode pluche je één of meerdere dagen overgeven aan een zorgvuldig uitgekozen selectie films: het kon in 2017 tijdens een van de 123 georganiseerde filmfestivals. Het onlangs verschenen eerste deel van de Festival Atlas 2017 geeft inzicht in de karakteristieken van dit soort festivals, en maakt voor het eerst ook vergelijkingen door de tijd mogelijk. In deze samenvatting zetten we een selectie uit deze nieuwe cijfers op een rij.

Nieuwe cijfers beeldende kunst

BKNL publiceert nieuwe cijfers over de sector beeldende kunst in de publicatie Een collectieve selfie 3: Nog beter zicht op beeldende kunst. In deze editie zijn de cijfers uit de eerste editie van de selfie geüpdatet en aangevuld met nieuwe cijfers. Hierbij worden meerdere belangrijke aanvullingen gedaan. Onder meer zijn de beeldende kunstfestivals in kaart gebracht en werd het databestand BK-data aangevuld tot en met 2016 waardoor ook langere trends over werkbijdragen voor kunstenaars inzichtelijk worden gemaakt. 

Nieuwe cijfers professionele podiumkunsten

Grasnapolsky

In 2016 was op de Nederlandse professionele podia meer belangstelling dan ooit voor muziek. Klassieke en popconcerten trokken samen ruim 8,7 miljoen bezoeken. Dat is meer dan in het voormalige recordjaar 2009 en een toename van 3 procent ten opzichte van 2015. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Bij de overige podiumkunsten is in 2016 een daling te zien ten opzichte van 2015, maar door de grote toename in muziekbezoekers stijgt het totaal met 0,3 procent. Concertbezoekers vormden bijna de helft van het totale publiek van professionele podiumkunsten.

Pagina's