Nieuws per maand

Aantal Museumkaarthouders blijft stijgen

Rijksmuseum Amsterdam (Bron: Pixabay / Skitterphoto)

Voor €59,90 per jaar vrije toegang tot circa 400 musea in Nederland? Het is een aantrekkelijk aanbod voor steeds meer Nederlanders. Het aantal bezitters van een Museumkaart neemt – zelfs ondanks enkele prijsstijgingen – dan ook jaar na jaar toe, en bereikte met 1,35 miljoen in 2017 een nieuw hoogtepunt. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers die de Museumvereniging deze week bekend maakte.

Smartphone het meest gebruikte apparaat om te internetten

Tookapic Pixabay Televisie afstandsbediening

In 2016 was de smartphone voor het eerst het meest gebruikte apparaat om te internetten, zo blijkt uit de Media Standaard Survey. Over deze enquête brengen verschillende mediabereiksonderzoekers, namelijk NLO (radio), NOM (print en digitaal lezen), SKO (televisie en online video) en VINEX (internet), gezamenlijk een rapportage uit. De onderzoeksresultaten laten, net als vorig jaar, een trend van digitalisering zien.

Bibliotheken zien aantal uitgeleende jeugdboeken stijgen

Nieuwe cijfers: daling in aantal bibliotheekleden en uitleningen tot stilstand gekomen

Voor het eerst in lange tijd is het aantal boeken dat bij bibliotheken wordt geleend, weer iets gestegen. De 770 openbare bibliotheken leenden in 2015 samen 75 miljoen boeken uit, iets meer dan in het jaar daarvoor. Volwassenen blijven minder boeken lenen, maar het aantal jeugdboeken dat wordt uitgeleend is flink toegenomen. Dat blijkt uit de brief, die minister Bussemaker (Cultuur) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Pagina's