Nieuws per maand

Filmfestivalfeiten 2017: overeenkomsten en verschillen in het aanbod

Filmfestivals (Bron beeld: Pixabay/geralt)

Met popcorn in de buurt, het licht gedimd, onderuitgezakt in het rode pluche je één of meerdere dagen overgeven aan een zorgvuldig uitgekozen selectie films: het kon in 2017 tijdens een van de 123 georganiseerde filmfestivals. Het onlangs verschenen eerste deel van de Festival Atlas 2017 geeft inzicht in de karakteristieken van dit soort festivals, en maakt voor het eerst ook vergelijkingen door de tijd mogelijk. In deze samenvatting zetten we een selectie uit deze nieuwe cijfers op een rij.

Nieuwe cijfers beeldende kunst

BKNL publiceert nieuwe cijfers over de sector beeldende kunst in de publicatie Een collectieve selfie 3: Nog beter zicht op beeldende kunst. In deze editie zijn de cijfers uit de eerste editie van de selfie geüpdatet en aangevuld met nieuwe cijfers. Hierbij worden meerdere belangrijke aanvullingen gedaan. Onder meer zijn de beeldende kunstfestivals in kaart gebracht en werd het databestand BK-data aangevuld tot en met 2016 waardoor ook langere trends over werkbijdragen voor kunstenaars inzichtelijk worden gemaakt. 

Nieuwe cijfers professionele podiumkunsten

Grasnapolsky

In 2016 was op de Nederlandse professionele podia meer belangstelling dan ooit voor muziek. Klassieke en popconcerten trokken samen ruim 8,7 miljoen bezoeken. Dat is meer dan in het voormalige recordjaar 2009 en een toename van 3 procent ten opzichte van 2015. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Bij de overige podiumkunsten is in 2016 een daling te zien ten opzichte van 2015, maar door de grote toename in muziekbezoekers stijgt het totaal met 0,3 procent. Concertbezoekers vormden bijna de helft van het totale publiek van professionele podiumkunsten.

Aantal Museumkaarthouders blijft stijgen

Rijksmuseum Amsterdam (Bron: Pixabay / Skitterphoto)

Voor €59,90 per jaar vrije toegang tot circa 400 musea in Nederland? Het is een aantrekkelijk aanbod voor steeds meer Nederlanders. Het aantal bezitters van een Museumkaart neemt – zelfs ondanks enkele prijsstijgingen – dan ook jaar na jaar toe, en bereikte met 1,35 miljoen in 2017 een nieuw hoogtepunt. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers die de Museumvereniging deze week bekend maakte.

 

Pagina's