90 procent minder videotheken

Verkoop en verhuur van films op dvd en blu-ray neemt de laatste jaren steeds af.
maandag, 18 januari 2016

Verkoop en verhuur van films op dvd en blu-ray neemt de laatste jaren steeds af. Terwijl de laatste videotheek in Rotterdam nog winst maakt, sloten de afgelopen tien jaar zo’n 1.100 zaken hun deuren - 90% van alle videotheken (bron: NOS op 3). Mediawinkels nemen ook drastisch in aantallen af; de Cultuurindex Nederland laat zien dat in 2013 nog maar 35% van het aantal winkels in 2005 open is. En het aantal verkochte films (op beelddragers als dvd en blu-ray) halveerde tussen 2005 en 2013.

Aantal winkels media en verkoop van beelddragers

Concurrentie met digitaal aanbod

De teruglopende verkoop van onder meer films, boeken en muziekalbums wordt in De Staat van Cultuur 2, Cultuurindex Nederland 2005-2013 in verband gebracht met digitalisering. Op het internet kan de consument een steeds groter aanbod aan cultuurproducten downloaden (legaal én illegaal), waardoor het kopen en huren van fysieke producten als dvd's met films en cd's steeds minder in trek is. In dit verband wordt ook wel gesproken van een verschuiving van ‘bezit’ naar ‘toegang’.  

Videotheken breiden diensten uit

Enkele videotheken die (soms ondanks verminderde klandizie) overblijven, bieden nieuwe diensten aan of ontwikkelen nieuwe initiatieven. Eigenaar van videotheek Dumbo in Rotterdam Arjen Zwaan vertelde NOS op 3 dat hij onder andere telefoontjes repareert en sigaretten verkoopt; Quinten Bos vertelde Het Parool over de filmavonden in zijn videotheek, Cinemagic in Amsterdam. Videotheken – en wellicht ook mediawinkels – kunnen zich ook onderscheiden met een uniek aanbod van bijvoorbeeld arthouse producties en oudere titels. Dergelijke films zijn vaak niet op het internet te verkrijgen, maar wel in de winkel of videotheek.

Film blijft in trek

De dalende trends in verkoop en verhuur van film, staan in scherp contrast met een stijgend aantal bioscoopbezoeken. De interesse voor film is nog merkbaar groot. Het publiek lijkt echter de voorkeur te geven aan het comfort en de belevenis van een bioscoopbezoek, of het gemak van een film thuis downloaden en streamen. Exacte cijfers over streaming zijn onbekend, maar het aantal abonnees van bijvoorbeeld Netflix neemt wel jaarlijks toe (Telecompaper.com). Daardoor koopt en huurt de consument minder dvd’s.  

Foto: Flickr / Nico Paix

Trefwoorden: