05-2016

Nederlandse filmsector in kaart met nieuwe feiten en cijfers

Voor de Nederlandse film, filmmakers en filmindustrie was 2015 een succesvol jaar, zo constateert het Nederlands Filmfonds. Ook Stichting Filmonderzoek is positief gestemd over de filmsector in de Bioscoopmonitor 2015. Maar wat vertellen de nieuwe cijfers over de filmsector in Nederland? De onderzoeken presenteren gemengde berichten.

Bioscoopaanbod en –bezoek

Nederlandse cultuurexport in 2015 in beeld

Voor het tweede achtereenvolgende jaar is de Verenigde Staten de belangrijkste bestemming van de Nederlandse cultuurexport. Dit blijkt uit het jaaroverzicht 2015 van Buitengaats, de database waarin DutchCulture gegevens verzamelt over internationale activiteiten van kunstenaars en culturele organisaties in Nederland. Net als in voorgaande jaren zorgt muziek voor de meeste internationale culturele activiteiten vanuit Nederland.

Minder omzet uitgeverijen

Minder omzet uitgeverijen

Uitgeverijen hebben in 2015 minder omzet behaald dan een jaar eerder, aldus het CBS. Het was het zevende jaar op rij dat de branche kampte met een omzetdaling. De omzet van uitgeverijen ligt ruim een kwart lager dan in 2008. Een op de vijf banen is sinds die tijd bovendien verdwenen.