Aantal bezoeken bioscopen

Waar veel culturele genres het moeilijk hebben, blijft film onverminderd populair. Het aantal bioscoopbezoeken stijgt peiljaar na peiljaar. Hoewel de groei afvlakte tussen 2011 en 2013, is er tussen 2013 en 2015 weer sprake van een toename van ruim 7%.

Deels zullen hieraan de vele blockbusters hebben bijgedragen die in 2015 verschenen: de tien meest bezochte films – waaronder soms langverwachte nieuwe delen in de James Bond-, Star Wars-, Jurassic Park- en Fast & Furious-franchises – waren samen goed voor ruim 10 miljoen bezoeken, meer dan 30% van alle bezoeken.

De groeiende vraag wordt echter ook gevoed door een groeiend aantal films. Het aantal nieuwe films was in 2015 met 371 films (waarvan 61 Nederlandse) hoger dan ooit. De digitale verspreiding van films maakt het bovendien mogelijk dat een film in steeds meer bioscopen draait: waren er in 2006 nog gemiddeld 31 kopieën van een film in omloop, in 2015 waren dit er bijna 44.

Ook het aantal bioscopen en filmtheaters bereikt - net als het aantal stoelen en doeken - in 2015 een (voorlopig) hoogtepunt. Deels komt dit door de bouw van steeds meer ‘multiplexen’ of ‘blockbusterpaleizen’, grote bioscopen met veel zalen en plaatsen, vaak aan de randen van een stad.

Bron: 

Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF), Jaarverslagen