Aandeel export Nederlandse muziek in totale export

De exportwaarde van Nederlandse populaire muziek uit rechten, opnames en optredens is sinds 2005 explosief gestegen van 32,50 tot 183,26 miljoen euro. Als er wordt gecorrigeerd voor inflatie is dat een groeipercentage van bijna 400%. Omdat deze toename veel groter is dan de totale exportwaarde van de Nederlandse economie, steeg het aandeel van Nederlandse muziek ook, met bijna 300%. Evenwel is het aandeel nog steeds heel klein: het gaat om 0,04% van de totale export.

De groei van de exportwaarde van de Nederlandse muziekindustrie zit vooral in dance muziek – in 2015 bestond meer dan twee derde van de muzikale exportwaarde uit optredens binnen dit genre. In dit genre horen Nederlandse dj’s als Martin Garrix, Armin van Buuren en Hardwell tot de internationale top: de toonaangevende top 100 met beste dj’s die tijdschrift DJ Magazine jaarlijks uitgeeft, is in de laatste zestien edities twaalf keer door een Nederlander aangevoerd, en de top tien heeft sinds 2012 nooit minder dan vijf Nederlanders bevat.

Van de top 50 artiesten met de meeste optredens in het buitenland in 2015, maken er 42 dance muziek. In overige genres zien we enkele succesvolle Nederlandse artiesten, zoals André Rieu in populair-klassieke muziek, Tim van Tol in punk rock, Rapalje in folk en singer-songwriter Jacco Gardner.

Bron: 

CBS Statline, Internationale handel; in- en uitvoer naar SITC (3 digit), landen(groepen).
Perfect & More BV, Exportwaarde van de Nederlandse populaire muziek.