Aandeel auteursrechtgelden Nederlandse deelnemers Buma/Stemra & Sena in totale auteursrechtgelden

Van de gelden die auteursrechtenorganisaties Buma/Stemra en Sena in 2015 uitkeerden, ging 73% naar Nederlandse muziekartiesten. Dit is een erg stabiel percentage: in vrijwel alle peiljaren lag het percentage tussen 73,0% en 73,6%. Het totale bedrag dat uit auteursrechten werd uitgekeerd steeg wel, vooral ook door groeiende inkomsten uit online muziek.

Het uitgekeerde bedrag is niet volledig gelijk aan het bedrag dat aan auteursrecht is verdiend. Artiesten hebben namelijk enkele jaren de tijd om auteursrechtgelden te ‘claimen’. Dit leidt tot een discrepantie tussen verdiende inkomsten en uitgekeerde inkomsten.

Bron: 

Cijfers over inkomsten uit auteursrecht binnen de muzieksector komen voort uit een optelling van cijfers van drie organisaties die zich daar mee bezig houden: Buma/Stemra is de werkorganisatie van vereniging Buma (Bureau voor Muziek-Auteursrechten) en Stichting Stemra (Stichting tot Exploitatie van Mechanische Reproduktierechten voor Auteurs). Buma/Stemra behartigt de belangen van zo'n 23.000 componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers. Buma focust op het openbaar maken van muziek (uitvoeringsrechten) zoals live-optredens, Stemra focust op het vastleggen en verveelvoudigen van muziek, zoals de productie van cd's en dvd's. De derde belangenorganisatie is Sena (Stichting ter Exploitatie van Naburige Rechten). Zij houdt zich bezig met het naburig recht en komt op voor de belangen van uitvoerende artiesten en producenten (platenmaatschappijen), oftewel de makers van muziek.