Artikelen per maand

Gezocht: cultureel werknemer (m/v)! Verschillende cijfers over culturele vacatures vergeleken

Kantoor (Bron beeld: Unsplash/Annie Spratt)

‘Gezocht: hoogopgeleide vrijwilliger of stagiair marketing en communicatie (m/v) voor een culturele instelling in Noord-Holland, beschikbaar voor minstens 32 uur in de week’. Het zou een exemplarische vacaturetekst kunnen zijn voor een functie op de culturele arbeidsmarkt, blijkt uit twee recente onderzoeken waarin de culturele arbeidsmarkt onderzocht wordt aan de hand van culturele vacatures. Hoe verhouden deze onderzoeken zich tot elkaar en andere cijfers over de culturele arbeidsmarkt?

Nieuwe cijfers boekensector: zet stijgende lijn door in 2017?

Boekwinkel (Bron beeld: Pixabay/Foundry)

In december 2017 beschreven we in De Staat van Cultuur 3 de belangrijkste trends op de boekenmarkt in de periode 2005-2015 (Van Aart et al. 2017, p. 38-43). Met de nieuwe cijfers die KVB Boekwerk onlangs publiceerde in de Monitor 2017 – De markt is dit beeld door te trekken tot 2017. Houden de trends die we voor 2015 signaleerden stand in 2017? En wat zijn nieuwe ontwikkelingen?

De internationale positie van Nederlandse kunstenaars

Vorige week presenteerden kunstkenners Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen en kunstcriticus Hans den Hartog Jager op Art Rotterdam een overzicht van de 50 belangrijkste (levende) kunstenaars van Nederland. Hierbij werd onder meer gekeken naar internationale representatie, internationale tentoonstellingen en veilingresultaten. Over een langere periode is te zien dat Nederlandse kunstenaars steeds verder wegzakken van de internationale top en in toenemende mate een plek in de top 1000 verliezen. 

Dossier muziekstreaming

Streaming (Bron: Pixabay/StockSnap)

In de analyse van de podiumkunsten in De Staat van Cultuur 3 is er veel aandacht voor streaming. Streamingplatforms als Spotify en Apple Music hebben de muziekindustrie de laatste jaren dan ook ingrijpend veranderd – en volgens velen zelfs gered. In dit dossier brengen we relevante literatuur samen over de vele verschillende aspecten van (muziek)streaming.

Moeilijke arbeidsmarktpositie voor kunstenaars

Schilder (Bron: Pixabay/Bridgesward)

Nederland kent een rijke hoeveelheid kunstenaars, maar slechts een kleine hoeveelheid rijke kunstenaars. Zo zouden de nieuwe cijfers uit de Monitor Kunstenaars en afgestudeerden aan creatieve opleidingen 2017 kunnen worden samengevat. In dit onderzoek in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap beschrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek de arbeidsmarkt voor kunstenaars.

Pagina's