Artikelen per maand

De internationale positie van Nederlandse kunstenaars

Vorige week presenteerden kunstkenners Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen en kunstcriticus Hans den Hartog Jager op Art Rotterdam een overzicht van de 50 belangrijkste (levende) kunstenaars van Nederland. Hierbij werd onder meer gekeken naar internationale representatie, internationale tentoonstellingen en veilingresultaten. Over een langere periode is te zien dat Nederlandse kunstenaars steeds verder wegzakken van de internationale top en in toenemende mate een plek in de top 1000 verliezen. 

Dossier muziekstreaming

Streaming (Bron: Pixabay/StockSnap)

In de analyse van de podiumkunsten in De Staat van Cultuur 3 is er veel aandacht voor streaming. Streamingplatforms als Spotify en Apple Music hebben de muziekindustrie de laatste jaren dan ook ingrijpend veranderd – en volgens velen zelfs gered. In dit dossier brengen we relevante literatuur samen over de vele verschillende aspecten van (muziek)streaming.

Nieuw onderzoek: werken met vrijwilligers in musea – hoe pakt men dat aan?

Burgers meer betrokken bij cultuur

Vandaag presenteerde het VSBfonds onderzoek naar het werken met vrijwilligers in musea, tijdens het Museumcongres. Het onderzoek werd uitgevoerd door Movisie (in samenwerking met Museumvereniging, Erfgoed Gelderland en het Landelijk Contact van Museumconsulenten) en betreft een herhaling van een studie uit 2009 (zie Propovic et al. 2009). De resultaten van dit onderzoek werden veelvuldig geraadpleegd, maar behoefden een actualisering.

Pagina's